Kansojenherra Oikealla ja oikeassa - Kansallisliberaalia pohdintaa

Vasemmistolaisuus on siistimpää mitä oikeistolaisuus

 • Kova kundi #1 - Immortal technique
  Kova kundi #1 - Immortal technique
 • Kova kundi #2 - Steen1
  Kova kundi #2 - Steen1
 • Kova kundi #3- Asa
  Kova kundi #3- Asa
 • Kova kundi #4 - Paleface
  Kova kundi #4 - Paleface

Suomen Kuvalehden v.2011 tekemän laajan, melkein 20 000 ihmistä sisältäneen haastattelun perusteella jokaiselle puolueelle saatiin profiloitua eräänlainen teoreettinen keskiarvokannattaja, joka osoitti mistä eri yhteiskunnan segmenteistä minkäkin puolueen kannatus syntyy. Vasemmiston kannattaja kuvattiin yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneeksi 22-vuotiaaksi suurkaupungissa asuvaksi kadunvaltaajaksi, jonka missioihin kuuluivat mm.kapitalismin ja nyky-yhteiskunnan vastustaminen, kaipuu "siistiin" vallankumoukseen ja elämäntapavaikuttaminen. Kuvaus on tietenkin stereotyyppinen, mutta on varmaa, että kannatus liikehdinnälle tulee pääosin nuorilta arvopolitiikkaan ja "solidaarisuuteen" huomiota kiinnittäviltä ihmisiltä. Vasemmistonuorilla on noin 5 000 jäsentä.

Vasemmistolaisia  vaikutteita ei nykyisessä Suomessa pääse juurikaan karkuun, sillä kivanpörröistä ympäristöaktivismia löytyy nykyään melkein jokaisesta koululaitoksesta, lisäksi valtio pyrkii valvomaan ihmisten kulutustottumuksia ja antamaan kollektiivisia ihanteita, joihin yritysten, julkisen sektorin työpaikkojen tai koululaitosten tulisi pyrkiä tasa-arvoteesien tai kestävän kehityksen kampanjoiden muodossa.

Moderni vasemmistolaisuus ei kuitenkaan ole vain nippu henkisestä krapulasta kärsivien ihmisten ideoita, vaan kokonainen elämäntapa, muodikkaammin ilmaistuna lifestyle, johon kuuluu ilmastoaktivismin, tasa-arvoistamisparafilian ja valistuneen yksinvaltiuden ihannoinnin lisäksi myös oma ruokakulttuuri, musiikki, pukeutuminen ja kielellinen alakulttuuri. Kyseessä ei ole vain perinteinen omaa etuansa kaavamaisesti ajava ryhmä, vaan elävä ja virikkeitä tarjoava yhteisö, johon voi kuulua ilman suurtakaan paneutumista tylsiin asioihin, kuten taloudenhoitoon.

Vasemmistolainen musiikki, nykyisin pääosin poliittinen räppi myy Suomessa hämmästyttävän hyvin. Palefacen Helsinki-Shangri La myi tuplakultaa, Asa:n Punainen tiili 14 000 kappaletta ja myös Steen1 on pärjännyt hyvin, ainakin keikkamyyntinsä perusteella. Nämä artistit soivat myös säännöllisesti yleisimmillä radiokanavilla, joten musiikista voitaisiin käyttää termiä "purkkapop"-kapina. Kappaleiden teemat yhdistävät yleensä nuoruuden ajan angstia, helppoa kapinaa, natsismin vastustamista ja suuria tunnetiloja:

"Fasismiin huku, päiväsarjaan nuku, 2000-luku pukee päälle natsipukuu, opeteltu sopivimmat valheet ulkoo, lampaat pysyy jemmassa ku sudet ulvoo"

"Anteeks rouva taisin puukottaa sun lasta, herra pankkiiri mä pistin sun autos paskaks"

-Steen1

Poliittinen räppi myy hyvin myös Yhdysvalloissa, jossa sosialismin ilosanomaa levittävät mm. Immortal Technique, Diabolic ja Ill Bill. Perulainen Immortal technique on kovasta imagostaan huolimatta college-poju, jonka levyjä on myyty yli 200 000 kappaletta. Asetelma on hyvin samanlainen mitä kotimaisella Palefacella, joka laulaa esimerkiksi näin:

"Riisto räppääjä ruoskaansa selkäämme soittaa /Kaulassa kultainen kettinki on Pakko on taistella, kuolla tai voittaa Ratkaisu eessä on tuntematon /Vankilat, tyrmät ne piiriinsä sulkee/ Bostaaja kultaakin kalleimman vei Ilkkuen roistot ja ryövärit kulkee /Sellaista kauemmin sallita ei"

Retorisesti "taagia" kannanottoa varjostaa kuitenkin tieto siitä, että mies on rahakkaampi mitä suurin osa meistä ja päässyt vierailemaan linnan juhlissa, jonka pitäisi edustaa irvokkaimmillaan sitä pahaa establishmenttia, jota vastaan Paleface lauluissaan taistelee. Näissä asioissa selkäranka voi tarvittaessa olla hyvinkin joustava.

Toinen mielenkiintoinen asia löytyy Asasta, vanhemmille sukupolville tutun Heikki Salon pojasta, joka on myynyt hyvin monilla albumeillaan. Asan kannanottoihin sisältyy perinteinen vallankumouksen ihanne, systeemin purkaminen ja vasemmistolaisen utopian luominen.

kaikki duunarit Suomes, jointti palaa teille /kaikki työttömät kaduil, keskisormee porvareille
/kaikki perustyöläiset venaa palkkashekkii /ja muoti oli ysist viiteen sekä huomen samaa settii

Hyvätuloisesta perheestä tullut Asa ainakin elää niinkuin opettaa, vuonna 2006 hän jäi kiinni kokaiinin hallussapidosta.

---

Tämänlaatuista elämäniloista draivia, suuryritysten boikotointia ja tervettä kapinahenkeä sisältävä liikehdintä on kieltämättä jännittävä. Se tarjoaa mahdollisuuden olla samaan aikaan "erilainen", moraalisesti ylivertainen ja tiedostava, synnyttämättä kuitenkaan ristiriitoja muiden ihmisten kanssa, joten mistään vanhasta ei tarvitse juurikaan luopua. Vastarinnan kohde löytyy nykyään henkilöistä, jotka ovat jo valmiiksi mediassa ryvettyneitä poliittisen opposition edustajia, kuuluisimpana kansanedustaja Jussi Halla-aho.

Me ollaan nähty natsit, lapuan liike. Halla-Aho käyttää samaa taktiikkaa kuin Hitler.

- Steen1

"Maamme maahanmuuttopolitiikka kusee omaan nilkkaan,jos Timo Soinin traumat takaa äänestyksen vilkkaan. Hura-huh-hah-hei! Oikeistopopulistit: Halme, Halla-Aho, Jörg Haider, Ku Klux Klan."

- Paleface

On mielenkiintoista huomata, että suurimmat kapinalliset ovat ainakin tässä asiassa täysin samaa mieltä mitä istuva hallitus. Ollaan tultu pitkälle siitä, mitä keskusvallan vastustaminen oli aikoinaan itäblokin maissa. Edellämainitut duunareiden puolestapuhujat  koostuvat miehistä, joiden kokemus ansiotyöstä ei ole pitkä, Seppo Lampelaa(Steen1) lukuunottamatta (nuorisotyöntekijä). 

Miten oikeistolaisuudesta saataisiin tehtyä lifestyle? Löytyykö mistään vapaata markkinataloutta ajavaa räppiä?

Tässä olisi selvä markkinarako hyvälle brändille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

. suvituuli

Pirun hyvä/mielenkiintoinen/eklektinen/ei-tavanomainen kirjoitus!

"Haavisto" oli varmaankin kirjoittaman kuvaaman "lifestylen" uber-hypetys?

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Kiitos paljon, tätä on tullut seurattua sivusta.

Haavisto ei ollut huono ehdokas, mutta sopii tämän lifestylen raameihin kuin nyrkki silmään, eli oikeilla jäljillä olet.

. suvituuli

En minä, vaan sinä olet oikeilla jäljillä.

Kirjoituksesi kuuluisi ehdottomasti ylös-nostettavaksi karuselliin.

Saa nähdä - nimittäin se ei aukea ennen kuin lukee sen ajatuksella. Toivottavasti toimitus huomaa...

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Kiitos suvituuli vinkistäsi. Luin sen vuoksi tämän puheenvuoron uudestaan, oikein ajatuksella, ja yhdyn täysin kommenttiisi.

Erinomainen ja monenlaisia ajatuksia stimuloiva puheenvuoro Tuukalta.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Itseasiassa juuri tällaiset puheenvuorot rakentavat ja yhdistävät Kaikkia suomalaisia (uskontoon, rotuun tms katsomatta) miljoona kertaa tehokkaammin, kuin piiperöiden erilaiset saarnat ja julkista rahaa käyttävät moraaliopetussessiot.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru
Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Taas samaa..eli oikeiston talousosaamis hypetys jatkuu.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Semmosta järjestelmää ei ole olemassakaan, joka antaisi kaikille tarpeeksi. Materiaali kun on hetkellisesti rajallista mutta tarpeet äärettömät.

Tiedän kyllä yhden järjestelmän joka antaa kaikille yhtä vähän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Materiaali kun on hetkellisesti rajallista.."

Ok,kyllä tuolla voit jo onnitella itseäsi.Katsotaan nyt tämä oikeiston talousosaaminen ja muistan kyllä kysellä sitten kuinkas kävi..

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Harmiksi vappumarssit, babylonin vastustaminen ja mellakointi eivät mahdollista leipää kauppoihin, yhteiskunnan rakenteita, ikuista harmoniaa ihmisten välillä ja korkeaa elintasoa.

Muutenhan me kaikki tukisimme sitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olet totaalisesti väärässä..Mutta pidä ideologiastasi kiinni,koska se tuntuu sopivan.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Olet totaalisesti väärässä"

Saisinko edes yhden argumentin ja perustelut sille?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä kirjoitus, mutta samalla pitää painokkaasti todeta, että yhteiskunta tarvitsee lisää Vellu Heinoja.
Hän on mielestäni valopilkku tässä ihmeellisessä uus-muka-vassari-karusellissa, jossa kaikki asiat sekoitetaan ja katsotaan että homma menee kohdalleen kunhan homma on tarpeeksi sekaisin.
Eli kaikenmaailman hörhöt pukeutuvat etno-vaatteisiin ja uskottelevat että heidän pikkuporvarillinen maailmankatsomus on vasemmistolaisuutta.

Vellu Heino on tästä loistava poikkeus ja hyvin itsenäisesti ajatteleva yksilö, (joskaan en tiedä kuinka nuori hän mahdollisesti on?)

Henry

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voinhan mä koittaa argumentoida..

"Harmiksi vappumarssit, babylonin vastustaminen ja mellakointi eivät mahdollista leipää kauppoihin, yhteiskunnan rakenteita, ikuista harmoniaa ihmisten välillä ja korkeaa elintasoa.

Muutenhan me kaikki tukisimme sitä."

Jos kuvittelet kaiken tulevan ilmaiseksi eteesi olet myynyt jo sielusi yhteisölle ja nöyristelet sitä mitä kuvittelet nyt olevan hyvin. Kun todellisuudessa lähes kaikki on päin helvettiä tällä hetkellä,ihmiskunnan juna on törmäyskurssilla valtaisaa vuorta päin ja sinä olet kiinnostunut juuri nyt heittämään lisää pökköä pesään jotta vauhti kiihtyisi.

Se,että löydät vappumarsseista jotain huonoa on suorastaan täysin tietämätöntä höpinää tai jotain pelkkää ideologian loppusilausta..Vappumarssit ovat työläisten YHTEIStoiminnan juhlaa..Se on ainoa kestävä tapa,vaikka toisin kuinka kauan väittäisi niin aina päädymme samaan. Se on myös ainoa oikea tapa ylipäätänsä toteuttaa mitään..mutta sen pitää olla vapaaehtoista yhteistoimintaa yhteiseksi hyväksi. Päinvastoin kun tämä ainainen kilpailu joka syö itseltänsä pohjaa jatkuvasti,toki tuottaa nopeasti näkyvää,mutta pitkäaikaiset vaikutukset aina sitä tuhoavimpia mitä enemmän ja nopeammin se tuottaa..Tämä nyt vain on näin,suosittelen tutustumaan psykologiaan talouden sijasta..tai voithan ensin tutustua siihen talouteenkin,sekin on suositeltavaa.

Mellakointi voi olla ainoa tapa saada jotankin muutosta aikaiseksi tähän typerään konensukseen mikä on nyt se moottori siinä törmäyskurssilla olevassa junassa..ja mitä tulee siihen kuka tuo leipää kauppoihin niin..ethän nyt oikeasti kuvittele,että oikeisto tuo leivän kauppoihin ja muuten sitä ei siellä olisi? :D TÄMÄ käsittämätön heitto on niin naurettavaa ettei sitä edes jaksa argumentoida...olen kuullut sen usein ja aina se vaan laittaa naurattamaan ihmisen typeryydestä. Pitää olla todella mielikuvitukseton ja typerä,että kuvittelee asian olevan noin..

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Puuttuvat faktat kuittaat lisäannostuksella ironiaa ja hymiöitä. Puree ehkä voima-lehden foorumeilla mutta ei täällä.

Keskustelu selvästi päättyi jo ennen sen alkua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä kyllä..vaikea on taistella kaltaistesi sokeaa ideologiaa vastaan.

. suvituuli

Vai kuitenkin...vasemmiston ei-talousosaaamisen päivitys?

Puhumattakaan samaisen ei-osaamisen vetoamisesta aivojen uloimpaan pintakuoreen? Puk-täh-puk-täh-skäp-dä-duk-puu-huu-huu...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei..kyllä tämä on sitä hypetystä vaan.

Niko Lipsanen

Pro-markkinatalousräppiä:

http://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk

ja jatko-osa:

http://www.youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc

Kotimaisista en tiedä.

Mikä tekee tuosta "Anteeks rouva taisin puukottaa sun lasta" -sanoituksesta "poliittista" räppiä? Lapsen puukottaminen on siis ok, jos rouva (tai rouvan mies?) on poliittisesti väärää mieltä?

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Eikös Li Anderssonikin todennut vihaillassa että väkivallantekijän motiivi määrittää teon vakavuuden.

Poliisin, porvarin, sovinistin, liberaalin tai uskonnollisen ihmisen kaltoinkohtelu ei ole niin nöpönuukaa.

. suvituuli

Aivan.

Che Guevara - naisten ja lasten tappaja, jos ne vastustivat vallankumousta - ei ole sattumalta tämän jengin idoli.

Niko Lipsanen

Vihailtaa en katsonut, mutta kuulostaa tosiaan hyvin cheguevaramaiselta.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Kyseinen henkilö on kyllä 60-luvun suurimpia valheita.
On kauheaa että tämän kaverin naamalla saa jo lasten penaaleita ja koulureppuja. Vapauden ikoni? Tuskin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuukka Kuru:

"Eikös Li Anderssonikin todennut vihaillassa että väkivallantekijän motiivi määrittää teon vakavuuden."

Niinhän se määrittääkin. Tämä on aika perustavanlaatuinen osa oikeusjärjestelmää. "Johdatus Suomen oikeusjärjestelmään"-teoksessa todetaan yksiselitteisesti:

"Rikosoikeudellisissa esityksissä syyllisyyteen on voitu lukea muitakin ainesosia. Kahden samassa määrin syyntakeisen henkilön samaa syyksiluettavuuden astetta osoittaen toteuttamista teoista toinen voi olla enemmän ja toinen vähemmän moitittava. Tähän vaikuttavat ennen muuta teon motiivit."

Nota Bene: tuolloin puheena ollutta "yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta" - jonka kylläkin nosti muistini mukaan esille sosialidemokraattien Sanna Marin - ei luonnollisestikaan lasketa lieventäväksi asianhaaraksi. Mutta se ei tarkoita, että motiivi olisi merkityksetön, kuten eräät libertaristit toisinaan julistavat.

Toisaalta samassa sessiossa Kokoomusnuorten pomo Wille Rydman antoi ymmärtää, ettei omaisuusrikosten ja joukkomurhan välillä ole noin varsinaisesti yhtikäs mitään eroa. Kovinkaan moni paikallaolleista isänmaan nuorista toivoista ei oikein siinä kohtaa saanut kiinni asian ytimestä.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Niinhän se määrittääkin. Tämä on aika perustavanlaatuinen osa oikeusjärjestelmää. "Johdatus Suomen oikeusjärjestelmään"-teoksessa todetaan yksiselitteisesti:"

Tässä tilanteessa keskustelua kuitenkin käytiin väkivallan kohteesta, ei eri rikosnimikkeistä. Poliittinen väkivalta oli hyväksyttävämpää poliisia/valtion edustajia kohtaan kuin esimerkiksi vähemmistöjä kohtaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuukka Kuru kirjoittaa:

"Poliittinen väkivalta oli hyväksyttävämpää poliisia/valtion edustajia kohtaan kuin esimerkiksi vähemmistöjä kohtaan."

Kieltämättä. Toisille tahoille taas poliittinen väkivalta on _per se_ suoraan rinnasteinen omaisuusrikosten kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tekijän motiivi voidaan ottaa todellakin huomioon oikeudellisessakin arvioinnissa.

Toisaalta Kuru viittaa myös teon sellaisiin KOHTEISIIN, jotka edustavat länsimaisen markkinatalouden keskeisiä ja vapauteen liittyviä moniarvoisuuden ilmiöitä, myös vähemmän toivottuja. Onko niiden listiminen jotenkin lieventävä asianhaara - teon vakavuutta vähentävä tekijä - kun esim. liberaalin järjestelmän kiihkeä vastustaja oikeudessa ja/tai poliittisesti perustelee tekoaan ja ns. puhtaita vaikuttimiaan pyrkiessään diktatuuriin? Unohtuvatko silloin "arvokkaan" teon kohteeksi joutuneen uhrin oikeudet? (Olisiko esim. stalinistille poliisi ollut vain sika, jonka saattoi lahdata...?)

Olisiko Eugen Schauman saanut tuomion "lieventävien asiaanhaarojen" vuoksi, jos olisi joutunut vastaamaan teostaan oikeudessa?
Vai onko kyse ainoastaan ns. oikeusvaltioon liittyvästä ilmiöstä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Seppo Saari pohtii:

"Olisiko Eugen Schauman saanut tuomion "lieventävien asiaanhaarojen" vuoksi, jos olisi joutunut vastaamaan teostaan oikeudessa?"

Menee aiheesta ohitse, mutta tuomioistuin olisi joutunut siinä kohtaa väkisinkin miettimään mahdollisen tuomion poliittisia seurauksia.

Lennart Hohenthal sai tietysti elinkautisen prokuraattori Soisalon-Soinisen surmaamisesta, mutta siinä kohtaa oli kyseessä suomalaisen virkamiehen murhaaminen. Keisarikunnan kannalta olisi kenraalikuvernöörin ja tsaarin oman edustajan surmaaminen ollut kertaluokkaa pahempi asia, ja herättänyt kysymyksiä siitä voisiko murhaajan tuomitsemista jättää vain suomalaiselle oikeusistuimelle. Toisaalta olisi pitänyt miettiä tarvetta ylläpitää auktoriteettia rajamaassa - vaikka Bobrikov ei kyllä ollut mitenkään suosittu hahmo tsaarin hallituksessa, päinvastoin - ja toisaalta taas punnita sitä mahdollisuutta, että liiallisen painostuksen myötä tilanne Suomessa olisi voinut radikalisoitua entisestään.

Sitä en tiedä, olisiko Schauman ollut _non compos mentis_. Yhtä kaikki, hänen itsemurhansa säästi monet tahot paljolta päänvaivalta.

Jutsu Mäkinen

Epäilen ettei Che ole enää minkään symboli.
Mutta SE kuva on helkkarin hieno kuva. Siksi sitä käytetään vaikkapa penaaleissa ja koululaukuissa.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Itse taasen uskon ihmisen pysyvän ihmisenä vaikka pukisikin kevlarliivin päälle työpäivän alkaessa.

J. Gagarin

Nuorison vasemmistolaisuus on aina ollut tunnevaltaista life styleä. Sitä ovat ylläpitäneet "tiedostavat" taiteilijat, laulunsepittäjät runoilijat, kirjailijat, y.m. Varsinkin 70-luvun alussa koko taistolaisen opiskelijaliikeen perustana olivat taiteilijat utopistisine höttöineen.

Oikeistolaisuudesta ei koskaan saa mitään samaa tunnelatausta, koska se on realismia.

http://www.youtube.com/watch?v=TvrLV2Glvwo

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Oikeistolaisten energia taitaa myös purkautua enemmän tylsän harmaaseen ansiotyöhön tai yrittämiseen, koska rikasta musiikkikulttuuria meiltä ei oikein löydy.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuukka Kuru kirjoittaa:

"Oikeistolaisten energia taitaa myös purkautua enemmän tylsän harmaaseen ansiotyöhön tai yrittämiseen, koska rikasta musiikkikulttuuria meiltä ei oikein löydy."

Musiikin tekeminen kylläkin on monasti sitä ansiotyötä ja yrittämistä.

Olipa kyseessä sitten keikkamuusikon arki, laulaja-lauluntekijän työ tai vaikkapa ohjelmatoimiston tai studion pyörittäminen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lisäisin kokemukseni perusteella vielä "sinfoniaorkesterin pyörittäminen tai festivaalien organisoiminen tai taiteen tutkiminen jne." -- Näitähän nimitetään porvariston hillityksi charmiksi eräissä piireissä.
Harva tietää kuinka vakavaa työtä tehdään, jotta saadaan aikaan haluttu luova prosessi jne. Esimerkiksi työ musiikki- tai tanssioppilaitoksissa (pitkäjänteinen siis) on ainoa tie kvalitettiin.

Miten tällaisesta voisi repiä mediaseksikästä politiikkaa?:)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Oikeistolainen musiikki ei oikeastaan ole realismia, vaan romantismia; musiikissa sitä edustaa niin Rachmaninov, kuin Slim&Slam. Se kertoo miten elämä on mukavaa.

Vasemmistolainen musiikki ei ainoastaan kerro, että yhteiskunnassa on jotain vikaa, vaan että ihmisissä ja maailmankaikkeudessa itsessään on jokin valuvika, mutta jota ei voi tarkkaan määritellä, koska se on todellisuuden syvin olemus. Yrittäkääpä esimerkiksi kertoa, mitä tarkkaan Chris Rea esittää kappaleissaan Road to Hell tai Blue Cafe.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuukka Kuru utelee:

"Löytyykö mistään vapaata markkinataloutta ajavaa räppiä?"

Suurin osa perinteisestä gangsta-rapista suhtautuu varsin myötämielisesti vapaaseen markkinatalouteen. Etenkin huumeiden trokaamisen ja parittamisen osalta. Hardcore-rap menee niin pitkälle, että se kannattaa erittäin libertaristisesti jopa julkisen vallan väkivaltamonopolin murtamista ja naapurin ampumista, mikäli tämä käy hermoille.

Sen lisäksi rap-musiikki on bisnes sellaisenaan. Rahaa silläkin tehdään.

Tietysti, jos kaipailet jonkinlaista sisäsiistiä liituraitaan ja kravattiin sonnustautunutta markkinaideologiaa julistavaa rap-musiikkia, niin sellaista ei taida olla. Mutta voihan sellaista tuottaa. Olihan myös 1980-luvulla kristillistä heavy-musiikkia, kuten Stryper-yhtye. Tosin se vain oli - näin ytimekkäästi ilmaisten - aivan täyttä paskaa.

Objektivismi ja libertarismi jos kiinnostavat, niin sen pajatsonhan tyhjensi kanadalainen Rush-yhtye jo 1970-luvulla.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Ihan hyvä huomio, tosin GANGSTA RAP eli gangsteri-räppi on enemmänkin hedonismia ja machoilua uhkuvaa nokittelua, jonka poliittinen sanoma on vähintääkin piilossa. Joskin erään artistin biisi voisi sopia vaikkapa Matti Vanhasen suuhun:

http://www.youtube.com/watch?v=HzeZhCt5PVA

Irakin sodan arkistomateriaali ei varmaankaan kuulu biisin sanomaan kirj.huom.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vielä aiempaan asiaan:
Melkoisen harva "vasemmistolainen taiteilija" olisi itse vapaaehtoisesti ollut valmis elämään siinä järjestelmässä, jonka toteutumista hän kiilusilmin ajoi esim. Suomessa 1970-luvulla, ja jota hän esim. itäblokissa ihaili.

Kyllä visioon sisältyi naiivi toivo/luulo, että itse olisi uudessa järjestelmässä sitten edelleen eliittiä, vaikka toisin ajattelevat taitelijat/tieteilijät olivat anturan alla po. esikuvamaissa. Tämä hurahtaneisuus toistuu...

Nyt moni näistä elää ns. vapaata elämää 5-15 -vuotisilla apurahoilla...

. suvituuli

On toki eroa murhan-tapon-itsepuolustuksen välillä.

Ja on myös vapaustaistelijan ja terroristin välillä.

Mutta mistä mahtaa johtua, että niin edesmenneessä Neuvostoliitossa kuin nykyisessä Kiinassakin teloitus-kuolemantuomiot seuraa useimmiten omaisuusrikoksista, siinä missä esim. USAssa henkirikoksista? erilainen ihmiskäsityskö?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kiinassa ja Venäjällä todennäköisesti pidetään kuolemantuomiota pitkää vankeusrangasitusta lievempänä tuomiona. Itse ainakin pitäisin.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Jenkkilässä tällä hetkellä käynnissä olevissa republikaanejen esivaaleissa ehdolla oleva libertaari Ron Paul on saanut nuoret liikeelle massoina. Toivoa siis on. Uskonkin, että Paulin liikkeelle saamat massat tulevat muutamaan yhdysvaltojen politiikkaa terveempään suuntaan tulevaisuudessa. Huolimatta siitä tuleeko RP valituksi.

En jaksa uskoa, etteikö ilmiö jossain vaiheessa laajemmassa mittakaavassa leviäsi euroopaankin. Tälläkin palstalla esiintyy useita nuoria kirjoittajia joilla, tunne ei liiaksi ohjaa järkeä.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Ron Paul vastaa parhaiten omia näkemyksiäni nykyisistä presidenttiehdokkaista.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Sama täällä. Texasin vanhaherra tekee ihmiskunnalle suuren palveluksen. Korporaatioiden pauloissa olevalla jenkkimedialla ei ikävä kyllä ole paljoakaan postiivista sanottavaa hänestä ja se luultavasti aiheuttaakin hänen valitsematta jättämisen. Vanhemmat ikäluokat eivät osaa käyttää internettiä tehokkaasti ja siksi muodostavat kuvansa ehdokkaista valtamedian luoman kuvan perusteella.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Ron Paul… you know, I heard somebody say he was like insecticide – 98 percent of it's inert gases, but it's the two percent that's left that will kill you. What that means is that he'll make total sense for a while, and then he'll say something so way out that it negates everything else. I like the guy because he knows how to excite the youth of America and fill them in on some things. But when he says that we're like the Taliban… I'm sorry, Congressman Paul, but I'm nothing like the Taliban."

Dave Mustaine - Megadeth

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Mustaine ei taida olla kartalla Paulin linjauksista.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Juhani,

Tällaisena "liberaalina haukkana" ja ateistina minua vain risoo se tosiasia, että republikaanien joukosta näyttää olevan mahdotonta löytää sellainen ehdokas, joka ei olisi uskonnollinen höyrypää.

Ron Paul: I don't believe in evolution
http://www.youtube.com/watch?v=6JyvkjSKMLw

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

"Tällaisena "liberaalina haukkana" ja ateistina minua vain risoo se tosiasia, että republikaanien joukosta näyttää olevan mahdotonta löytää sellainen ehdokas, joka ei olisi uskonnollinen höyrypää."

Tuo Paulin uskovaisuus on minunkin mielestäni valitettavaa. Mutta se ei paista hänen yksilönvapautta kannattavista kannoistaan läpi joten en näe sitä ongelmana. Enkä myöskään näe syytä miksi kukaan varsinkaan liberaali näkisi, sillä onhan uskonnonvapaus yksi yksilönvapauden tärkeimmistä ilmentymistä.

Suuri osa hänen puolestaan kamppanjoivista nuorista tuskin on erityisen uskonnollisia, eikä Paulin uskonnollisuus heitäkään tunnu haittaavan.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Juhani,

Sori, mutta tohtori Ron on valitettavasti täys dorka kreationisti.

In other words, I´ll have to endorse Obama, for now...:)

Barack Obama On Science And Charles Darwin
http://www.youtube.com/watch?v=kFsB1Jk1OQ0

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

"Sori, mutta tohtori Ron on valitettavasti täys dorka kreationisti.

In other words, I´ll have to endorse Obama, for now...:)"

Sitähän hän on, mutta todellinen "liberaali haukka" siis sanan varsinaisessa merkityksessä, ei ikinä nostaisi pääpuheenaiheeksi tuollaisia sivuseikkoja. Vaan keskittyisi siihen mitä miehellä on sanottavaa. Yhtä epäkorrektia kuin Pekka Haaviston homoseksuaalisuuden pilkkaaminen.

Ville Sten

No jopas joku onnistuu olemaan katkera jostain musiikista. En usko että sitä vasemmistoräppiä kukaan pakottaa kuuntelemaan.

Käyttäjän seppala kuva
Juuso Seppälä

"Mut jos sä haluut, että kritisoin ja otan kantaa. Tän verran voin pillittää ja lokaa antaa.
Laskekaa tuloveroo, älkää rankaisko ahkeraa. Viiskyt pinnaa veroi tekee räppäristä katkeran."
- Cheek, kappale Orjantappuraa.

:)

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Cheek ei ole räppäri, eikä musiikki räppiä.

Heikki Ojala

Olisko tämä nyt sitä kaivattua oikeistoräppiä? Nämä herrasmiehet vaikuttaisivat sopivilta idoleilta nuorisollemme, ovat siististi pukeutuneita ja käyneet parturissa.

Alivaltiosihteeri: Keskiluokka - Unohdettu kansanosa

http://www.youtube.com/watch?v=ORMxWvkMAAQ

Hei kuulkaa tätä meidän sanomaamme, kun ekonomimestarit vauhtiin paamme.
Me oomme keskiluokan äänitorvi, ei pystyssä heilu keskisormi.
Emme hyökkää öisin turkistarhaan, koska muodostamme luokan parhaan.
Pitää Suomen pystyssä keskiluokka, ei pummit, duunarit, suo ja kuokka.
Siksi etujamme tässä painotamme, uima-altaan vaadimme, ei riitä amme.
Keskiluokka pärjää omillansa, toisin kuin laiska kansa.

Chorus:
Keskiluokka, unohdettu kansanosa.
Keskiluokka, unohdettu kansanosa.
Keskiluokka, unohdettu kansanosa.
Keskiluokka, unohdettu kansanosa.

Autojen verotus on yksi esimerkki, siitä ei nauti keskiluokan Erkki.
Ylinopeussakot, ne ovat holhousta. Ei poliisin paikka oo tien reunusta.
Panisivat pummit ja lintsarit putkaan, eivätkä aina tuijottaisi tutkaan.
Viime viikolla ajelin mä töihin, sakot sain en ollut köytettynä vöihin.
Keskiluokan etu on kaikkien etu, yrittäjää rasittaa liian iso sotu.
Nykyajan nuoriso on lukittava sisään, aikuisille nyt parkkipaikkoja lisää.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Siinä on yritystä, vähän kun katkeruus vielä lisääntuu nii saattaa jopa kaupparyhmää ja huoltoasemaketjun vaihto olla edessä. Silloin nostamme nyrkin ylös ja vakaasti ilmoitamme; "Siitäs saitte, näytin kaikille mistä pesee ja linkoaa! nyt lähti pörssipelurin k-plussakortti ja vaihtui S-etukorttiin"

Siitä voitaisiinkin tehdä uusi valtio, lipuksi pitää mielestäni valita kuitenkin jokin muu kuin ABC:n lippu. Saataisiin SOK-palomiehet, vartijat, poliisit jne, ajatelkaapa, meksetuista sakoista saisit jopa 10% bonusta sekä puolen prosentin maksutapaedun S-pankin kortilla .

Eiköhön tämä sellaseen suuntaan ole menossa. Kohta S-koneet lentää ja vievät asiakkaat paikalliseen s-hotelliin jossa vuokraavat autot, vaihingon sattuessa s-vakuutuksen miehen tarkistavat vahingot ja auto korjataan ryhmän korjaamolla. Ei välttämättä niin huono kuvio, kunhan se perustuu vapaaehtoisuutteen ja muitakin mahdollisuuksia säilyy. Tosin vanhanaikaisen ja vasemmistolainen yhteisöllisyyden voima näkyy s-ketjun menestyksessä hyvin.
Minusta suurin osa menestyneistä muusikoista on armottomia kapitalisteja, jos eivät olisi niin ei kai teosto muistuttaisi mafiaa toimintatavoiltaan?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Mikäli tyypilliset oikeistonuoret ovat aloittajan kaltaisia kehnoja argumentoijia, niin ei ole mikään ihme, että vasemmistolaisilla nuorilla menee nyt hyvin. Vääriä oletuksia Kurun kirjoituksessa on vaikka kuinka paljon, kuten myös yleistyksiä, olkiukkoja jne., mutta varsinaista asiasisältöä hyvin vähän. Kun taloususkon harhoja ei pysty tai halua tunnustaa, niin tällaisina epämääräisinä kannanottoina se oikeistolaisten turhautuminen yleensä purkautuu.

Juho Aalto

Taisit ottaa jutun aika vakavasti

Enemmänkin teksti kertoo siitä, kuinka vasemmisto on enemmän nuorison suosiossa nuorten tuntemien musiikintekijöiden myötävaikutuksesta.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Mikäli tyypilliset oikeistonuoret..."

Ja kuka syytti ketä olkiukoista?

Keskustelu jatkuu jahka esität edes yhden argumentin julistuksesi tueksi.

Eila Jokimaa

Kun mitataan valtionvelan kasvattamisen asteella, niin en ole ihan varma kumpi näistä epämääräisistä poliittisista suuntauksista on niin sanotusti "siistimpi". Onneksi USAn sankari Ron Paul ei koskaan äänestänyt verojenkorotuksen puolesta, mikä varmaan kuullostaa monien mielestä ihan siistiltä samaan aikaan, kun USA harrastaa sotimista velkarahalla. Ja onhan se Vanhan oikeiston inhoama New Dealkin kohta purettu, mikä kävi kaikille selväksi viimeistään vuonna 2008. Kyllä siis oikeistolaisuus näyttää viehättävän hyvinkin paljon tietyissä piireissä. Sodat ovat suosittuja ja kuin myös verohelpotukset rikkaille. Keinotteluakin ollaan edistetty vanhaa sääntelyä purkamalla. Ei nyt jostain poliittisesta räpistä kannata vetää turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ville Karppinen

Eikös kokoomuslaisuutta voi nuorten keskuudessa pitää tietynlaisena "lifestylenä"? Ainakin siellä tuntuu hilluvan nuo hieman parempiosaiset ja hyvinpukeutuvat yksilöt, jotka tulevat kouluttautumaan hyvin ja nousemaan päättäviin asemiin vasemmistolaisräppäreitä todennäköisemmin.
Itse olen ainakin ollut huomaavinani tällaista brändäyksen makua joissakin tämän brändin "uhreissa".

Äärivasemmiston ongelmahan on se, että myydään utopiaa ilman kunnon välineitä sen toteuttamiseen. Ja ei, anarkismilla ei aiheuta muuta kuin talutusnuoran kiristymistä entisestään.
Kuitenkin järjestelmän vastustaminen itsessään on mielestäni hyvä asia, jos on joku vaihtoehtoinen ja potentiaalisesti toimiva systeemi. Jos tartutaan vain ongelmakohtiin ilman hyviä ratkaisuehdotuksia, ovat räppäreidenkin saarnat tyhjänpäiväisiä.

Se, että tämä kansanosa äänesti innolla Pekka Haavistoa presidentiksi, on hieman erikoista, koska Haavisto ajoi suvaitsevaisuutta. Tätä ei näistä radikaaleista löydy, kuten jo kärjistetyt hyökkäyksen perussuomalaisia kohtaan kappaleiden lyriikoissa kertovatkin. Todellisuudessa vasemmisto edustaa samaa päähänpotkittujen kerhoa kuin perussuomalaisetkin ja jos Haaviston jutuista olisi opittu jotain, niin nämä kaksi protestiryhmää yrittäisivät tavoittaa toisiansa ennemmin kuin laajentaa ideologista kuilua välillään.

Ja tuosta "siisteydestä" sen verran, että tekemättömyyden ihannointi, päihteiden liikakäyttö ja yksipuoliset näkemykset olivat itsellenikin "siistejä" juttuja - silloin kun olin viisitoista.

Matias Gerlich

En ole koskaan kiistänyt sitä etteikö vasemmistolla olisi ollut kautta aikojen hyviä agendoja ajettavana kuten vaikkapa vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Mutta jos tutkimme kriittisesti vasemmistolaisuutta aina Karl Marxista, Friedrich Engelsistä ja jopa heitä edeltäneistä valistuksen ajan apostoleista en voi olla havaitsematta tiettyjä ristiriitoja. Esim. Valistuksen Ajan suuret nimet saattoivat kyllä puhua tuosta kolmoisteesistä (vapaus, veljeys,tasa-arvo) mutta heti kohta he laittoivat esim. afrikkalaiset tuon teesin tavoitteen ulkopuolelle: he nimittäin kielsivät ihmisyyden ei-valkoisilta ihmisiltä. Tästä mm. Jouko Jokisalo ja monet muut ovat tehneet selvät havainnut. Myös Karl Marxin ja Friedrich Engelsin rasistisuus ja aivan uskomaton kyynisyys ("racial trash") oli hyvin dokumentoitu fakta jota on turha yrittää selitellä pois.

Samoin vasemmisto on pyrkinyt kiistämään ns. sivistysporvariston edistyksellisyyden ja aivan keskeisen merkityksen yhteiskunnan tekemisestä paremmaksi. On tietysti heillä oikeus omia vaikka Ståhlberg itselleen jos he niin haluavat. Eikä vasemmistoa sanan varsinaisessa mielessä ole voinut oikein koskaan pitää edistyksen tärkeinpänä airueena. Luulisin että viileän analyysin perusteella tiede, tutkimus ja vapaa sana (jota ovat olleet voimallisesti ajamassa valtaosa "porvareistakin") on näyttelyt modernisaatiossa merkittävämpää osaa. On tietysti kerettilläistä mennä sanomaan Kurun tapaisille että esim. Lapuanliikkeen kukistamisessa vasemmisto ei näytellyt mitään osaa vaan kukistuminen alkoi tuon äärioikeistolaisen liikkeen sisältä kun sen vahvat aiemmat tukijat (eteenkin Artturi Leinonen ja presidentti Svinhufvud) käänsivät peukalonsa alaspäin.

Sivistysporvaristo on monesti pelastanut vasemmiston itsensä oman vastuuttomuutensa pahimmilta seuraamuksista ilman että kiitosta on herunut. Eikä sitä ehkä ole haluttukaan.

Vasemmistolaisesta anarkismista lisää mm. tästä:

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#lucypa...

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Esim. Valistuksen Ajan suuret nimet saattoivat kyllä puhua tuosta kolmoisteesistä (vapaus, veljeys,tasa-arvo) mutta heti kohta he laittoivat esim. afrikkalaiset tuon teesin tavoitteen ulkopuolelle: he nimittäin kielsivät ihmisyyden ei-valkoisilta ihmisiltä."

Juuri näin, tämä on historiallinen fakta. Ei sovi unohtaa, että ehkä tuon ajan suurin ajattelija Voltaire, oli mitä ilmeisimmin myös antisemiitti.

"They are, all of them, born with raging fanaticism in their hearts, just as the Bretons and the Germans are born with blond hair. I would not be in the least bit surprised if these people would not some day become deadly to the human race."

Letter of Memmius to Cicero (1771)

Eli ei ole sattumaa, että myöhempi sosialisti, filosofi Pierre-Joseph Proudhon mielellään siteerasi Voltairen ajatuksia omassa antisemiittisessä ja rasistisessa retoriikassaan.

Ja näin avautui ovet tuleville hirmuteoille...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aika hauska asettelu sinäänsä. Suurin osa räpistä on "oikeistolaista". Bling bling ja silleen. Gangsta rappia voisi kait pitää myös tietyllä tapaa oikeistolaisena, arkkityyppi kun on hyvin usein sellainen "yksityisyrittäjä" ja "self made", jolle ongelmana ovat kilpailevat "yrittäjät", poliisi ja liittovaltion agentit sun muut kukkahatut, jotka koittavat estää ihmistä ansaitsemasta rahaa.

"I'm stanking rich
My fuckin maid lives better than you bitch"

Immortal Technique, Ill Bill ja Diabolic on undergroundia. Vasemmistolaisuuden lisäksi hyvin paljon tulee vastaan erilaisia salaliittoteorioita. Ill Bill on myös jonkin verran Horrorcorea ja viljelee metallimusiikkiviittauksia.

Saman olen kuitenkin huomannut suomi-rapissa, että se räväyttävä toisinajattelijan viitta on hieman kyseenalainen, kun se ei eroa millään syvällisellä tavalla valtavirtapoliitikon tai toimittajan näkemyksistä.

Jorma Laine

Koko Oikeisto-Keskusta-vasemmisto-asetelma on teennäinen. Realismi on oikea tapa. Ideologioilla ei tunnetusti ole varsin paljoa realismia. Ja sellaisiahan nuo ovat.

Ideologioita.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

"Vapaus, Veljeys ja Tasa-arvo"

Voiko enää kauemmas vasemmistolaisuudesta mennä. Katsotaampa nyt hiukan tunnettuja vasemmistodiktatuureja ja vaikka kommusnitisia maita, kuten Venezuela, Kiina (varauksin), ent. Neuvostoliitto ja Kuuba. Ei ole vapaudesta tietoakaan, kaikki on säännelty mitä tiukimmin ja eliitti juhlii. Tasa-arvoa on/oli korkeintaan siinä, että tavan kansalla on/oli kaikilla yhtä huonosti ja veljeydestä ei verisiteidenkään turvin ole/ollut tietoa, kun oman nahan pelastamiseksi jopa omat vanhemmat oli kannattavaa vasikoida keskusvallalle.

Taitaa liberaalit toimija lopulta parhaiten totettaa tuota "Vapaus, Veljeys ja Tasa-arvo"-clichéetä. Siis aidot liberaalit, sellaiset jotka kannatavat vapautta kaikilla yhteiskunnan aloilla, eivätkä ainoastaa trendikäästi sukupuolisuhteisiin liittyen.

Timo Härtsi

Mutkat on vedetty todella suoriksi. Kirjoitus on hyvä ainoastaan jos kuvittelee, että nämä kyseiset artistit=hip hop scene. Ihan ok analyysi näistä kyseisistä artisteista, mutta ei mitään muuta.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Noh, monet artisteista kuuluvat vasemmistolaisiksi miellettyihin viiteryhmiin:

1. Asan yhteistyö Aseistakieltäytyjäliiton kanssa

2. Steen1 on ollut SKP:n kunnallisvaaliehdokas

3. Paleface on saanut VATAKin "Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko"-palkinnon

Timo Härtsi

Niinpä, minähän kirjoitin että ihan ok analyysi noista artisteista. Tajuatko sinä kuinka isosta scenestä puhutaan, ei mutkia voi vetää näin suoriksi jos keskustellaan hip hopista.

Jokaiselle löytyy ihan varmasti jotain, ihan mihin hyvänsä mielentilaan ja kaikista asioista on tehty biisejä.

Juhani Putkinen

Minä en sanoisi vasemmistolaisuutta siistiksi. Kommarit ovat murhanneet noin 100 000 000 ihmistä, osa kidutettu kuoliaaksi, osa raiskattu kuoliaaksi, osa revitty kappaleiksi - tosi siistiä.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Jokainen sosialistinen hallinto on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin maailmalla.

Harmiksi vain yksi sosialismin muoto on leimattu "pahaksi". Syyt löytyvät historiasta.

Heikki Ojala

niin aina missä ovat onnistuneet pääsemään valtaan. Mutta länsimaissa on ollut siistiä olla vasuri, varsinkin kun Neuvostoliitto oli voimissaan. Sydän vasemmalla ja silleen. Kun sitä puretaan alkaa puolustelu ettei ollut niin jyrkkä koskaan kuin ne muut. En usko että he silti reaalisosialismissa olisivat halunneet elää (perintökämpät ym.) mutta sillä oli hauska uhmata. Palettiin voi ottaa kaikkea vihreän ja anarkismin väliltä. Kunhan on VASTAAN

Se hämmästyttää kuinka vasurina pidetään edelleen siistinä, edistyksellisenä. Tuleeko se vaan siitä kun ymmärtää ettei kaikille riitä kuitenkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Arvelen myös näin:
Melkoisen harva "vasemmistolainen taiteilija" laulelmistaan huolimatta olisi itse vapaaehtoisesti ollut valmis elämään siinä järjestelmässä, jonka toteutumista hän kiilusilmin ajoi vielä Berliinin muurin ja Tshekkien miehityksen jälkeisenä aikana, esim. Suomessa 1970-luvulla taistolaisjoukoissa, ja jota hän esim. itäblokissa monesti ihaili.
"Kusessa olisivat sielläkin", totesi joku.

Kyllä suomalaiseen vasurivisioon sisältyi naiivi toivo/luulo, että itse olisi uudessa järjestelmässä sitten edelleen eliittiä, vaikka toisin ajattelevat taitelijat/tieteilijät listittiin tai olivat anturan alla po. esikuvamaissa.
Tämä hurahtaneisuus toistuu edelleenkin, kun historia unohtuu tai kun kauniisti luvataan...

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Ja oikella olevat eivät ole koskaan syyllistyneet mihinkään? Eikö ole aivan sama, oletko oikealla vai vasemmalla, jos olet perusluonteeltasi julma, kylmä ja sydämetön?

Timo Härtsi

Laitetaanpa esimerkki huvikseen:

My flow, my show brought me the dough
That bought me all my fancy things
My crib, my cars, my pools, my jewels

And you should love it, way more then you hate it
***** you mad? I thought that you'd be happy I made it

50 Cent - In Da Club

http://www.youtube.com/watch?v=5qm8PH4xAss&ob=av2e

Mielestäni joku vasemmisto/oikeisto vastakkainasettelu ei nyt vain toimi jos keskustellaan hip hopista.

Käyttäjän alekswine kuva
Aleksi Soukka

Hip hop ei ole kirjoituksen pointti, vaan vasemmiston helppo kapina ja artikkelissa esiteltyjen artistien kaksinaismoralismi. Lopettaisit mankumisen siitä hip hopista ja kuuntelisit rauhassa mitä haluat.

Timo Härtsi

Lopetan siinä vaiheessa mankumisen, kun Kemiläinen myöntää että ei tiedä Suomi hip hopista tai muutenkaan koko scenestä hevonvittuakaan. En aloittanut mankumista, nyt mankuu joku muu. Ajattelin vain oikaista.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Oikaisua voit yrittää jahka esität ensimmäisen oikean argumentin, etkä pelkkää närkästynyttä julistamista.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

jos teksti osoittautuu luettavuudeltaan turhan haastavaksi, voin paljastaa että kirjoituksen pääolettamus ei liity rap-musiikkiin.

Timo Härtsi

Vasurit on raiskannut räpin, missasinko jotain ? Eikös se ollut kirjoituksen pointti ?

Käyttäjän alekswine kuva
Aleksi Soukka

Härtsi: "Vasurit on raiskannut räpin, missasinko jotain ? Eikös se ollut kirjoituksen pointti ?"

Ei ollut, vaan edelleenkin mainittujen artistien itseisarvoinen kapinointi, ns. syöttävän käden pureminen.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

"Vasurit on raiskannut räpin, missasinko jotain ? Eikös se ollut kirjoituksen pointti ?"

Vastaus: Ei ollut.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Olet muotoillut asian paljon paremmin kuin minä kykenin. Vasemmistolaisuus on status quo ja tuntuu että kapinointi sen asian puolesta mikä on jo valmiiksi vallitsevaa on jotenkin typerää. Ilmeisesti propaganda on sitten hyvin onnistunutta.

Ja onkin, ensimmäinen asia mitä sanasta oikeisto tulee mieleen on marssivat natsit, ensimmäinen asia mitä sanasta vasemmisto tulee mieleen on trendikäs che guevara paitaa pitävä kapinallinen (hipster) nuori.

seppo kirnu

"Löytyykö mistään vapaata markkinataloutta ajavaa räppiä?"

Mikkihiiritehtaan jokainen artisti musiikkityylistä riippumatta tekee niin. Kauko-ohjattuja linjastorobotteja. Mitä vähemmän sanomaa sen enemmän menee kaupaksi. Tyhmyys, seksi ja kauniit kuvat myy, järki tai laatu ei.

Siksi myös mm. tiedemies saa undulaatinpaskaa ja homeitiöitä palkaksi, kun jääkiekkoilija 200 miljoonaa kumilimpun siirtelystä ja amfetamiinin uloshikoilusta.

Kaikesta 'artismista' pari %:a on intuitiolla tehtyä, aitoa, (ajatonta) ja kantavaa.

Loppu laskelmoitua, kylmää ja sisällötöntä markkina-artikkelia.

Tytiseviä jauhoisia kuorettomia nakkeja paketissa.

Simon Wahlroos

"Miten oikeistolaisuudesta saataisiin tehtyä lifestyle? Löytyykö mistään vapaata markkinataloutta ajavaa räppiä?"

Oikeistolaisuuden puolustamiseksi varmaan joku voisi luokitella nämä pari räppiä, vaikkeivat sitä ole, vaan libertarismia.

Ensimmäinen ilmentää sitä kuinka repressiivinen, päihdyttävä ja pelkoa lietsova on tämä Keyneisläinen mainsteram talousajattelu, joka liittyy myös salonkivasemmistolaisuuteen kuin nenä päähän:
http://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk&feature...

Obaman sosiaalipolitiikkaa ja julkitalouden paisuttamista yli varojen Fedin avulla puolustava Keynes pommittaa tässä räp videossa Hayekin joka uskoo vapautta ja rauhaa edistävään talousjärjestelmään: (vrt Gaddafin pommitus)
http://www.youtube.com/watch?v=BwuJzo9eX9k&feature...

Tämä Tuukan vasemmistolaisuus-hypetys on linjassa hallituksen politiikan kanssa koska hallituksemme haluaa velkaannuttaa ja tuhota taloutemme saattaakseen meidät kaikki köyhiksi ja kipeiksi, jolloin meitä on helppo hallita ja ryöstää luonnonvaramme kuten kehitysmaissa on tehty jo pitkään. Itse olen asunut siellä ja nähnyt hintojen nousevan ja rikollisuuden lisääntyvän.

Siispä suosin vasemmistolaisempaa, vihreämpää, ja samalla jopa oikeistolaisempaa eli aitoa liberaalia näkökantaa näihin asioihin. Suosittelen myös kaikille salonkivasemmistolaiselle mainstreamille paluuta juurille jalat maahan tukeutuen tutkimaan sitä millaisen maailmanjärjestyksen puolesta halutaan toimia. Onko tavoitteena nykyisen politiikan aiheuttama pahoinvointi? Vai monille tuntematon vapaus liberalismi, joka ei toteudu nykyisessä valtion harjoittamassa ylikansallisten fasistisessa monopolikapitalismissa, jolla on yksinoikeus luoda rahaa, joka on vallan perusta.

Tiesitkö muuten että Mussoliini joka alunperin keksi fasismin noudatti nykyistä salonkivasemmistolaista linjaa kutsuen sitä nimenomaan fasimiksi, josta nimitys on peräisin. Fasismin ylikansallisuus johtaa pian taas täysmittaiseen maailmansotaan ja siinä kaikkien länsivaltioden valtioiden hallitukset ovat täysillä mukana salonkivasemmistolaiset apunaan tuhoamassa kansallista vastarintaa fasistiselle kehitysmnaaksi tekevälle velkaryöstöpolitiikalle. Suomessa fasimia siis oikeasti vastustavat Perussuomalaiset, joskin maltillisesti ja demokraattisesti tietäen Keynesiläiset uhkatekijät.

Itse olen täysillä Rastafari aatteen puolesta ja näen babylonin olevan juuri tätä Keynesiläistä politiikkaa, joka ei suo ihmisille vapautta päättää siitä mihin heidän maksamia veroja käytetään, vaan orjuutta meidät turhaan työhön julkisella sektorilla.

Heikki Ojala

#mitä on "turha työ" julkisella sektorilla? Kaipaisin esimerkkejä kun joka päivä näkee asioita joita julkinen sektori laiminlyö, kun ei ole tahoa joka voisi oikeasti vaatia laatua, no kun ei siihen ole oikein rahaakaan
#kun sen työn tekee "yksityinen" julkisella ts. verorahoituksella,
miksi se ei olekaan enää "turhaa".

usein kokoomuksen politiikka todetaan jos ei kommunistiseksi niin ainakin korporatiiviseksi ja fasistiseksi. En väitä ettei ko. havainnoissa olisi perää. Korvat kuuntelee mutta ketä. Nykyään kun kaikki tuntuu olevan muuta kuin esittävät, ovat jopa peilikuvansa määritteille. Kuin Pravda jonka vastakohtakaan ei ollut totta.

Harmitusta lisää kun kaikesta pitäisi tietää niin paljon, ja monelta kannalta, asioissa kun on niin monia näkökulmia. Kaikesta ei voi millään olla omakohtaista kokemusta ja sowhat. Kp-miehellä ja kenraalilla on hieman eri näkemys samasta sodasta. Jokin siinä ärsyttää kun sillä ei ole väliä mitä sanoo vaan kuka sanoo. Esimerkiksi antifasistit ovat suurimpia fasisteja. Sama antirasisteilla.
Eikä siinä mitään uutta, jo natsit oli sotakommareita ja päinvastoin. Valta taitaa olla eniten sillä jonka määritelmät asioista vahvimmin pätee.

Simon Wahlroos

Periaatteessa kaikki yksityisestikkin toteutettu julkisen sektorin rahoittama työ on useimmiten turhaa säätämistä näin libertaarista Hayekiläisestä näkökulmasta katsottuna. Ron Paul on lähinnä sitä. Vasemmistolainen Obama puolestaan haluaa Keynesiläisittäin uusorjuuttaa meitä tekemään sitä turhaa työtä, josta tulee mieleen räikeimmillään Afrikan sarven asukkaiden sopeuttaminen Suomen oloihin, mikä on käytännössä mahdotonta. Tiedän sen kun olen kasvanut heidän afrikkalaiseen vapaaseen mentaliteettiinsa, jota en "siistimpänä" vaihtaisi pois tähän salonkivihervasemmistolaiseen Keynesiläiseen orjuuttavaan hapatukseen, jos en hyötyisi siitä rahallisesti tukien ja julkisten palvelujen muodossa orjuuttaen paikallisia kanta-asukkaita omaneduntavoitteluuni. Niinhän vieraammekin tekevät julkihallintomme avulla joka meitä hyysaa kansan kustannuksella.

Hyvää settii: http://www.youtube.com/watch?v=f_SmNdzLd-E
vaik mielestäniPerussuomalaisuus ei sulje pois universumin kansalaisuutta

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Olkoot nämä suomalaiset anarkoräppärit kuinka kovia jätkiä tahansa niin tuo jatkuva itsetarkoituksellinen esivallan vihaaminen, yllytys rikoksiin (omaisuuden, esim. kiinteistöjen, laiton haltuunotto, huumausaineiden vapaa pössyttely, väkivalta) ja hamppua pössyttelevien seinänkannattimien pohjaton ihailu tökkii vastaan ja pahasti.

Asalta (tuolloin vielä taiteilijanimellä Avain) on löytynyt muuten aikaisemmassa tuotannossaan terveisiä myös Lipposen Paavolle ja Niinistön Saulille. "Tappaa köyhän, tappaa rikkaan, Niinistöö ja Lippost ei nappaa tipan tippaa!"

Se on vielä ihan kovan jätkän meininkiä, jos asettuu puolustamaan vähäosaisia sellaisessa vanhemman ei-anarkistin Arhinmäen hengessä, mutta tuo blosse/budi/ganja -meininki on luotaantyötävää jo ihan musiikillisessakin mielessä.

Simon Wahlroos

Kuten viini on viisasten juoma, niin afrikan matkoillani opin että myös ganja ei ole viisasten käsissä niin luotaan työntävä. Valitettavasti viisaita on vain aniharva, koska kulttuurimarxilaiseen kuten muuhunkin joukkopsykoottiseen fasistiseen trendiin pätee myös sanonta -joukossa tyhmyys tivistyy. Tämä pätee kaikkeen massahurmokseen ja perussuomalaiseen sellaiseen se voi tarttua yhtä lailla.

Miusa U

"Vapaus ja tasa-arvo" olivat liberaalien slogan, ja he tekivät Ranskan vallankumouksen. "Veljeyden" tuohon lisäsi myöhemmin valtaan tullut verenhimoinen sosialisti Robespierre.

Dave Mustaine sai potkut Metallicasta, koska oli hullu väkivaltarikollinen. Hän kannattaa toista hullua, Rick Santorumia, joten hänen Ron Paul -haukkunsa voi tulkita kehuksi. Ron Paul kyllä vastusti veronkorotuksia sotia varten mutta hän on myös vastustanut kaikkia Yhdysvaltojen sotia.

Megadeth frontman backs Rick Santorum
http://www.politico.com/blogs/click/2012/02/megade...

Jouko Koskinen

Vasemmiston siisteys on näkyvää täällä köyhälistön asuinalueella.
"Minkä maamies maahan nakkaa - sen herra taskuusa pakkaa"
Maahan - nyk. asfaltille pysäkkikatoksessa heitetyt eritteet
jäätyvät talvella siistiksi kiiltopinnaksi.

"Herrat" pakkaavat sikamaisesti ne räteissään taskuunsa.

Jussi Rantala

Ei varsinaista räppiä, mutta oikeistolaista "rap-metallia" tai jotain sen kaltaista:

http://www.youtube.com/watch?v=ymLJz3N8ayI

t. piiroinen

Taistolaisuus ja Neuvostoliitto olivat Suomessa hoteinta hottia jo vuosikymmeniä sitten. Ulukomaiden trendinuoriso kannatti myös trotskilaisuutta ja maolaisuutta. Nykyisen EU-komission enemmistö on ollut elämässään jonkun sortin kommunisti, joten vasemistolaisuus tekee hyvää virkaurallekin.

Simon Wahlroos

Ja
siinä missä virkauralla menestyy ja massii heittää Arhinmäki,
niin siinä samalla Suomi köyhtyy ja passiin merkkaa köyhän alamäki,
josta ne EU kolonialistit hyötyy ja syrjii meidät täälläki,
kehitysmaaksi meidät tulee myytyy ja yskii kansa vaivaisenaki,
notta kuinkas siin on näin käynyy ja miksii sitä salatakki?

Matias Gerlich

Stalinistien suosima "edistyksellinen historiankirjoitus" on osoittautunut perin kelvottomaksi kertomaan totuutta. Kyseenalaistaessaan objektiivisuuden edistyksellinen historiantulkinta antaa historiankirjoittajalle mahdollisuuden hajottaa menneisyys atomeiksi ja koota palasista oman ideologian mukainen tulkinta, jota sitten sumeilematta nimitetään "analyyttisiksi" ja "synteesiksi". Valitettavan usein tuloksena on teoretisoivan "älykkyyden" osoittautuminen yksinkertaisesti arvostelukyvyttömyydeksi kuten Eric Hobsbawmin ja muiden stalinismia ihailleiden historioitsijoiden tapaukset osoittavat.

Mikään ideologia ei kuole koskaan täysin. Suomessa stalinismin taistolaisen 1970-lukulaisen version pitkä varjo on havaittavissa edelleenkin maamme kulttuurielämässä. Voimakkaammin se ilmenee "porvarillisuuden" sekä kansallisten arvojen kyseenalaistamisena. Pelko tulla leimatuksi "vanhanaikaiseksi" on syvälle juurtunut suomalaiseen kulttuurielämään viimeisen puolen vuosisadan ajalta kuten Inkeri Kilpinen asian ilmaisi. Tällaisella kulttuurivaikuttajien ajattelun pohjavireellä täytyy olla myös syvälliset vaikutukset 2000-luvun Suomessa jota odottaa mitä ilmeisemmin melkoiset haasteet maahanmuuton ja muun demografisen kehityksen takia. Ei liene vaikea arvella ketkä tässä muutoksessa jälleen leimataan "taantumuksellisiksi", ketkä "edistyksellisiksi" ja ketkä – ehkä paljon myöhemmin – paljastuvat koko kansalle ns. vääriksi profeetoiksi.

Raaistuminen ja kulttuurin madaltuminen ja häviäminen näkyy kaikkialla. Teatterissa ei enää näytellä, vaan syljetään ja karjutaan. Lavalla ei lauleta, vaan mourutaan. Pöydässä ei aterioida, vaan tankataan. Näistä asioista ei tosin voida syyttää stalinismia, vaan kyseessä on laajalti länsimaisen kulttuurin rappiosta. Suomella on tähän keitokseen laittaa kuitenkin oma jälkistalinistinen lisämausteensa.

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

"Perulainen Immortal technique on kovasta imagostaan huolimatta college-poju"

Kaveri on ollut myös vankilassa. Mielestäni artistin taustalla ei ole mitään väliä, mutta ilmeisesti mielestäsi on. Myös esimerkiksi Tupac Shakur oli "kovasta imagostaan huolimatta" college poju.

Tieteen ja taiteen piirissä vasemmistolaisuus on oikeistolaisuutta huomattavasti suositumpaa: esimerkiksi yhdysvaltalaisten akateemikkojen parissa demokraatteja äänestäviä on viisi kertaa republikaaneja äänestäviä enemmän.

Oikeistolaisesta poliittisesta räpistä löydän vain yhden esimerkin: YoungCons. Suosituin biisi on http://www.youtube.com/watch?v=lkeZ2P4SiY8. Voi olla vaikea uskoa mutta nämä kaverit ovat tosissaan.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Hmh, tästä puuttuu sosialistisenpunainen raivo joka tekee räpistä räpin.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

"Tiukkaa settii ja flouvvii" tjsp. sanoisi tähän asennelahkeinen pseudokapinallinen. Tuli mieleen Palefacen parin vuoden takainen vuodatus City-lehden sivuilla, jossa tarkoituksettomasti manifestoituu tämänkin kirjoituksen ydin. Lyyristä ja viileätä laiska länkkäri-läppää:
http://www.city.fi/artikkeli/Paleface+-+Vihainen+m...

Toimituksen poiminnat

Sivut