Kansojenherra Oikealla ja oikeassa - Kansallisliberaalia pohdintaa

Afgaanin kertomus rasismista

  • Nykyisen määritelmän mukaan kyseinen kannanotto ei ole rasismia.
    Nykyisen määritelmän mukaan kyseinen kannanotto ei ole rasismia.

Jussi Halla-ahon esiintyminen Lieksassa herätti suomalaisen median huomion sen maahanmuuttopainotteisen sisällön takia. Maahanmuuton kustannusten julkistamista vaatinut eurovaaliehdokas leimattiin maahanmuuttajavastaiseksi, jonka lisäksi tapahtuma uhkasi lehtien mukaan päätyä käsirysyksi paikalla olleiden maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä. Paljastettu-liikkeessä toimiva Jorma Härkönen ehti jo  syyttää Halla-ahoa kansankiihottamisesta, jonka lisäksi hän pyrki sysäämään maahanmuuttoon liittyvät ongelmat Halla-ahon syyksi. Tämän lisäksi Härkönen olettaa että eri etnisten ryhmien välisten ristiriitojen ratkaiseminen on vain suomalaisten tehtävä, sillä somaliperäinen väestö on Härkösen mukaan  "Ne, jotka ovat saapuneet maahamme pakolaisina, joita meillä syrjitään ja jotka ovat välillä suorastaan rotuvihan kohteena, ovatkin Halla-ahon mielestä syyllisiä". Sama valitusvirsi on tosin kuultu monta kertaa aiemminkin.

Samaan aikaan Ruotsissa, jota voidaan pitää humanitäärisen maahanmuuton mallimaana, asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat kiristymässä. Kyselytutkimuksen mukaan 64% ruotsalaisista kokee nykyisen maahanmuuttopolitiikan "huolestuttavana", jonka lisäksi yhä suurempi osa ihmisistä kokee maahanmuuttajien integroitumisessa olevan tuntuvia ongelmia. Suurin kritiikki maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan mitattiin Malmössä ja Tukholmassa, missä maahanmuuttajien lukumäärä on suhteellisesti maan keskiarvoa suurempi. Samaan aikaan Malmössa 80% somaliperäisestä väestöstä on työttöminä, vaikkakin maahanmuuttajien sopeuttamistoimiin käytetään vuodesta toiseen enemmän julkista rahaa.  "Open Society Foundations’ At Home in Europe"-projektin johtajana toimiva Nazia Hussain kuvailee tilannetta näin: "Coming from a country with a very different economic and social structure has left many Somalis at a disadvantage when entering the job market in Sweden". Suureksi hämmästykseksi voidaankin siis todeta, että usein lukutaidottomat, aivan toisesta kulttuuripiiristä saapuvat ihmiset voivat kokea tuntuvia vaikeuksia integroituessaan uuteen maahan. Varsinkin silloin, jos heitä asutetaan valtion toimesta tuhansittain muutamille asuinalueille, missä kontaktia kaffireihin ei tarvitse syntyä.

Poliittiselle eliitille maahanmuutosta syntyneet ongelmat ovat hankala pala purtavaksi, varsinkin kun humanitäärinen maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat pitkälti valtiojohtoisia projekteja. Naftaliinista elvytetty rasismi täytti kuitenkin sopivasti sen puuttuvan aukon yhtälöstä, joka selitti tietyistä kulttuuripiireistä saapuneiden maahanmuuttajien ongelmia. Luku-ja kielitaidottoman väestön huonot työllistymismahdollisuudet voidaan helposti mieltää henkilön omaksi puutteeksi vain silloin, kun kyseessä on kantaväestön edustaja. "Rasismin" ilmiömäinen joustavuus ja muuntautumiskyky tekivät siitä parhaan mahdollisen keinon soraäänien hiljentämiselle, eikä kestänyt kovinkaan kauan että siitä kehittyi Euroopan unionissa toimiva keino myös eurokriittisiä mielipiteitä vastaan. Rasismin ja eurokriittisyyden symbioosi tunnetaan nykyisin nimellä "äärioikeisto", mihin voidaan katsantokannasta riippuen lukea kaikki liikehdinnät mitkä ajavat juridista tasavertaisuutta, kansallista itsehallintoa tai valtiosta riippumatonta liiketoimintaa.

Tämän hienon innovaation suurin uhka tulee kuitenkin sangen mielenkiintoisesta suunnasta, nimittäin maahanmuuttajilta itseltään. Afgaanitaustainen Zulmay Afzali kertoo the Localin uutisessa näin:

  • "They give you a false smile and pretend that they care about you. The only thing they like and care about are themselves. Swedes are the worst racists in the world."
  • "When I lived at the residence I met very few Swedes. I started to believe that what I was hearing was true and I wondered if I'd committed the worst mistake of my life by travelling to such a racist country. Yet when I met Swedish staff at the residence facility, they were always very friendly. Why would the Swedes have to play-act pleasantries and pretend they cared about asylum seekers?"

Turvapaikkaa hakenut Afzali kertoi kuulleensa muilta siirtolaisilta että ruotsalaiset ovat hyvin rasistista kansaa. Vaikka he esittäisivätkin kohteliasta ja mukavaa, heihin ei pysty todella luottamaan. Afzalin mielestä oli hyvin outoa, että hänelle myönnettiin nopeasti turvapaikka siitä huolimatta, vaikka ruotsalaiset tarinoiden perusteella inhoavatkin kaikkia ulkomaalaisia.

  • "I have now lived three years in Sweden and have a completely different image of the Swedes than the one held by most other asylum immigrants that I have met and spoken with. For the past year, I have had a good job as a teacher and I support myself."
  • "So far, I have not once met anyone who comes close to displaying racism."

 

Kolmen vuoden asuminen Ruotsissa on Afzalin mielestä muuttanut täysin hänen käsityksensä ruotsalaisista. Hän toimii nykyään Ruotsissa opettajana ja kykenee elämään täysin itsenäisesti. Hän ei ole myöskään tavannut kolmen vuoden aikana yhtään ruotsalaista, joka olisi tuonut rasistisia ajatuksiaan ainakaan julkisesti ilmi.

  • "Unfortunately, many of my countrymen and others who have immigrated feel both hatred and contempt in their hearts for Swedes. They don't want to adapt and integrate in the land that gave them opportunities. If their social insurance payment comes one day late, they call it racism. When the bus driver asks them to show their ticket, he is a racist. If the doctor doesn't give them the medicines they want, the doctor is a racist. And so on."

Afzalin mielestä on väärin, että monet maahanmuuttajat kieltäytyvät kaikista niistä mahdollisuuksista, mitä Ruotsi on heille valmis tarjoamaan. He eivät halua integroitua osaksi uutta kotimaatansa ja eristäytyvät mielummin omiin oloihinsa. Kyseiset maahanmuuttajat myös soveltavat punavihreiltä opittua rasistimantraa niissä arjen ongelmissa, jotka ovat täysin normaaleita myös kantaväestölle. Kyseinen maahanmuuttajien uhrimentaliteetti pyrkii ulkoistamaan kaiken vastuun henkilökohtaisesta elämästä kantaväestön harteille.

  • "The Swedish asylum process has to become strict, clear, and consistent, and the Swedes should not accept being called racists on such flimsy grounds. If they do, they will become hostages in their own country, and the contempt that refugees feel risks growing."

Afzalin viesti on selvä: Mikäli ruotsalaiset suostuvat alistumaan heihin kohdistuvaan leimaamiseen ja vihapuheeseen, heistä tulee nopeasti panttivankeja omassa maassaan. On sangen huvittavaa huomata se, että maahanmuuttajien ennakkoluulot ruotsalaisista olivat hyvin leimaavia ja rasistisia, samaan aikaan kun Afzalin huomiot poliittisesta korrektiudesta olisivat valtaväestön suusta kuultuna olleet nykyisen standardin mukaan rasistisia. 

Rasistiset ajatukset ovat tuttuja kaikille väestöryhmille ja niitä vastaan taistellaan parhaiten kohtelemalla jokaista ihmistä yksilönä. Valkoisen valtaväestön syyllistäminen vain heidän ihonvärinsä takia on sairasta, eikä sen pitäisi kuulua osaksi sivistynyttä valtiota.

---

Tuukka Kuru

M011

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Heti aloitukseen täytyy tarttua:

"Jussi Halla-ahon esiintyminen Lieksassa herätti suomalaisen median huomion sen maahanmuuttopainotteisen sisällön takia. "

Ei, näin ei käynyt. Sen sijaan esimerkiksi valtamediaa edustava MTV teki jutun, jossa ei edes sivuttu Halla-ahon puheita kyseisessä tilaisuudessa. Ei ensimmäistäkään lainausta tai suoraa viittausta Halla-ahon sanomisiin kyseisen tilaisuuden aikana. Mahtava suoritus mamuttaja-TV:ltä.

MTV oli roudannut paikalle oikein kamerakaluston, mutta kun -- ihme ja kumma -- käsirysyä saati sitten katutappelua tai mellakkaa ei syntynytkään, mitään kuvattavaa ei tuntunut olevan.

Valmiiksi kirjoitetussa (etukäteen?) MTV:n jutussa väitettiin tapahtuneeksi "melkein käsirysyä" ja "tiukkoja kysymyksiä". Tai jotain sellaista, en nyt jaksa kaivaa täsmällisiä sanoja alle arvosteluasteikon olleesta "uutisesta".

Toimituksen poiminnat

Sivut