Kansojenherra Oikealla ja oikeassa - Kansallisliberaalia pohdintaa

Sovinistinen Twitter?

  • Sovinistinen Twitter?

Sosiaalisen mediajätin Twitterin pörssiinlistautuminen on herättänyt amerikkalaisissa naishenkilöissä raivonsekaisia tunteita. DiversityINC-nettilehden artikkeli tietää kertoa että vastasyntyneen pörssiyhtiön hallituksessa on vain valkoisia miehiä, mitä artikkelin kirjoittaja pitää suurena tasa-arvopoliittisena ongelmana. 

"Every single member is white. Every single member is a man. Go through Twitter’s investors and executive officers and you will find one lone woman: General Counsel Vijaya Gadde—and even Gadde is a late addition to the team, having been on the job for less than two months."

Tasa-arvokysymys nousi tapetille vasta sen jälkeen, kun mediajätin osakeanti määriteltiin jopa 12 miljardin dollarin arvoiseksi. Sukupuolikeskustelu toistaa Twitterin tapauksessa hyvin tavanomaista kaavaa, missä yleensä valkoisten miesten suunnittelemat, toteuttamat ja kehittämät innovaatiot nähdään eräänlaisena julkishyödykkeenä jonka taloudelliset voitot halutaan jakaa mahdollisimman monen eri ryhmän kesken. Se, että Twitterin kehittäjät kantoivat itse henkilökohtaisen vastuun tuotteensa menestyksestä oikeuttaa heille myös keksinnöstä tulevat taloudelliset voitot. Feministien vaatimia kiintiönaisia ei syystä tai toisesta koskaan löydy siltä ruohonjuuritasolta, missä suuria voittoja ei voida vielä taata ja henkilökohtaisten menetysten riski on suuri.

Pörssiyhtiöiden hallituksiin suunnatut naiskiintiöt eivät pysty korjaamaan todellista epäsuhtaa hallitusten kokoonpanossa, joka johtuu todellisuudessa naisten suuremmasta haluttomuudesta kantaa henkilökohtaisia riskejä. Esimerkiksi Suomen yrittäjät-nimisessä pk-yritysten tukijärjestön jäsenistä 73,5% on miehiä. Kun otetaan huomioon se, että jokainen nykyaikainen suuri yritys on alkujaan ollut pörssin ulkopuolinen projekti, ei ole ihme että myöhemmin pörssiin listautuessa hallitukset ovat voimakkaan miesvaltaisia. Naiskiintiöiden pakottamisen sijasta feministit voisivat korjata sukupuolijakaumaa perustamalla itse omia yrityksiä, eikä vain yrittää kuoria kermaa muutamien menestyneen yrityksen kakusta. Omien käsien likaaminen ja yritystoiminnan alun epävarmuus ei jostain syystä kiinnosta lähellekään yhtä paljon kun ohituskaistan kautta tuleva helppo raha.

Samantha Brick yritti omalla toiminnallaan korjata menestyvien naisten puutetta perustamalla TV-kanavan, jonka kaikki työntekijät olivat naisia. Alkuvalmistelujen jälkeen seitsemän naisen yritys ajautui kuitenkin kriisiin työntekijöiden jakaantuessa kahteen eri leiriin. Varsinainen syy hajoamiselle oli ryhmien konsensushakuisuus, jossa uusia ideoiden esittämistä pyrittiin hillitsemään status quon ylläpitämiseksi. Toinen voimakas jakolinja oli työntekijöiden vaatetus, jolla pyrittiin osoittamaan oma asema yhteisön sisällä. Muotia seuraavat naiset yrittivät eristää muotia seuraamattomat naiset ryhmästä, joita nämä pitivät uhkana omalle hierarkialleen. Työilmapiiri oli äärimmäisen myrkyllinen, sillä jokainen työntekijä tiesi joutuvansa selkäänpuukotuksen kohteeksi huoneesta poistuessaan. Naiset yrittivät myös vaikuttaa Brickin henkilöstön rekrytointiin, sillä nämä pelkäsivät saavansa uusia kilpailijoita joukkoonsa. 

Naisten toisilleen luomat ulkonäköpaineet vaikuttivat myös henkilöiden ruokailutottumuksiin, sillä yhä useammin naiset alkoivat syödä ruokansa piilossa muiden katseilta. Brick kuvailee eri ruokatottumuksista seurannutta ilmapiiriä näin:

"The obsession with appearance meant nearly all the staff were on diets. If I bought a tuna mayonnaise baguette for lunch, I would overhear staff commenting that I was pig - I'm a size 12."

Tuottavan työn tekeminen vaikeutui huomattavasti työntekijöiden suhteiden huonontuessa. Brick joutui perumaan kaikki päivän tapaamisensa saatuaan kuulla työntekijöiden olevan melkein sodan partaalla. Syy riitaan oli erään naisen kannettava tietokone, jota toinen työntekijä ei suostunut palauttamaan useasta pyynnöstä huolimatta. Lopulta naisten keskinäiset välit menivät niin huonoiksi, ettei varsinaisesta tv-työstä tullut enää mitään. Yritys ajautui konkurssiin 2007, vaikka yrityksen perustaja teki kaikkensa saadakseen toiminnalle vielä rahoitusta. Loppukaneettina Brick toteaa artikkelissa näin:

"Though I will not absolve myself of all guilt, I believe the business was ruined by the destructive jealousy and in-fighting of an allfemale staff. Their selfishness and insecurities led to my company's demise. When I needed the socalled 'Sisterhood', believe me, it just wasn't there"

Ei ole välttämättä tuulesta temmattua että Brickin kokemukset ovat tuttuja useille naisille, jotka jättävät tietoisesti yritystoiminnan muille ihmisille. Brickin omistama tv-yhtiö toimii myös hyvänä esimerkkinä yrityksestä, jonka toimintatavoilla ei nousta pörssiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Olavi Mansikka

Ite yrittäjänä täysin samaa mieltä. Kyllä se yrityksellä joka on riskillä rakennettu on oltava päätösvalta omiin asioihin. mm kenet palkkaa. mulle se ole mikään sukupuolikysymys. Nyt vaan on niin että harvoin edes naiset hakeutuu tälle alalla...

ehkä itse kuitenkin valtion omistamissa yrityksissä näkisin asian hiukan erilaisena. niissähän valtio kantaa riskin... eli myös naiset sitä kautta. Yksityisellä pitää kuitenkin olla oma päätöksenteko aitona.

entinen opettaj opetti aikoinaan. Jos poijat oletta töissä firmassa jossa on naisia ja olette johdossa. muistatte sitten jokaista naista tanssittaa pikkujouluissa. jos vain yhtä tai kahta tanssitatte alkaa kielet laulamaan selän takana ja ne neidot joita tanssitetti syödään elävältä muiden toimesta.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Joka kolmas yrittäjä on nainen. He ovat miehiin verrattuna enemmistönä terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä koulutuksessa ja henkilökohtaisia palveluita tuottavilla toimialoilla. Naisyrittäjät ovat miehiä koulutetumpia. Naisten kohdalla korostuu yksinyrittäjyys.
http://www.tem.fi/files/35080/TEMjul_46_2012_web.pdf

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Viittaamasi Yrittäjyyskatsaus itsekin tunnustaa, että nykyinen tilastointitapa voi hieman liioitella naisyrittäjien suhteellista osuutta. Naiset tosiaan toimivat usein yrittäjinä sosiaalipalveluissa ja koulutuksessa, mutta osassa niistä on mielestäni kyseenalaista, onko kyse aidosta yrittäjyydestä. Esimerkiksi moni perhepäivähoitaja on kunnan säästöjen johdosta muodollisesti yrittäjä, mutta käytännössä kunnan työntekijä (hieman normaalityöntekijää heikommilla etuuksilla).

Myös koulutus- ja kampaamo- ja vastaavia palveluita tarjoavat yritykset, jotka tyypillisesti ovat naisten yrityksiä, ovat melko lähellä palkkatyötä. Ne tarjoavat suhteellisen vakaan tuoton, mutta kasvumahdollisuudet ovat hyvin rajatut. Naiset perustavat hyvin harvoin Twitterin kaltaisia teknisiin innovaatioihin perustuvia yrityksiä, joilla on suuri riski epäonnistua, mutta onnistuessaan kasvumahdollisuudet ja tuotot ovat suuret.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Pelkkä nimellinen yrittäjyys ei vielä tarkoita suurta menestystä. Kyllähän minäkin harrastan kuntosalilla käyntiä, mutta ei se tarkoita että olisin mitenkään erityisen lahjakas.

Suurimmat kasvuyritykset ovat miltein aina tekniikkaan ja tietoverkkoihin sidottuja, joka vain korostaa entisestään menestyvien yritysten miesvaltaisuutta.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Ei kaikki kasvu ole teknologiaa. Palvelualat edustavat suurempaa osuutta elinkeinoelämästämme kuin alkutuotanto ja jalostus yhteensä. Terveydenhoitoyritykset ovat tuottaneet maahamme jo monia miljonäärejä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/terveysyhtiot+tu...

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #7

Myös terveydenhoitoyritysten/lääkärikeskusten taustalla on pääasiassa miesyrittäjiä.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Jahas, tuoreen uutisen mukaan Suomen valtio on saamassa luokkaa 200 miljoonaa euroa verotuloja peliyhtiö Supercell-kaupoista. Uutinen aiheesta http://yle.fi/uutiset/supercell-kaupoista_luvassa_... ei kerro firman perustajakaksikon sukupuolta, mutta luulisin arvaavani sen oikein melkoisella varmmudella.

Klikataanpa toista uutista, BINGO http://yle.fi/uutiset/supercell-kauppa_rikastutti_... Ilkka ja Mikko!

Firman kokoluokkaa havainnollistaa uutinen "Supercellin hintalappu paljastaa mittaluokan: viisi Finnairia" http://yle.fi/uutiset/supercellin_hintalappu_palja...

Tämänkin firman perustajat taitavat olla vahvoja ehdokkaita tulevaisuuden hallitusammattilaisiksi. Sopivanlaista kokemusta ja näkemystä todistetusti löytyy.

Toimituksen poiminnat

Sivut